2014 Praxismenedzsment Konferencia

Az év állatorvosi kongresszusa 500 milliárdal több jut agrártámogatásra 2015-ben!

Ezzel hazánk export lehetőségei jelentősen megnövekedtek – mondta Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter a VIII. Praxismenedzsment Konferencián és Országos Állatorvos Napon.

Az egész napos szakmai rendezvényen több mint 500 állatorvos, a magyar agrárpolitikát meghatározó elit, a tudományos élet számos képviselője, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is részt vett. A kongresszus házigazdája, Prof. dr. Sótonyi Péter a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar dékánja volt.

Hazánk közel 20 százalékkal, 1,9 milliárd euróval kap többet a közösség forrásaiból agrár- és vidékfejlesztésre, mint 2007 és 2013 között. Összesen 12,3 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy a következő hét esztendőben 500 milliárd forinttal többet fordíthatunk vidékfejlesztésre, agrártámogatásra. Az elérhető támogatások jelentős részét kifejezetten a munka- és lehetőség teremtésre fogja a fordítani a tárca. 212 milliárd forint új forrás – amelyből 180 milliárd Ft nemzeti támogatás – és kizárólag az állattenyésztési ágazatok többlettámogatására fordítható (tej, húshasznú szarvasmarha, sertés, baromfi, juh).

Dr. Fazekas Sándor
Földművelésügyi miniszter

Prof. dr. Sótonyi Péter
SZIE-ÁOTK dékán

Korszerű mezőgazdaság nem létezhet fejlett és jól működő állategészségügyi szolgálat és szolgáltatás nélkül. A betegségek elleni védekezések, az állatorvosi képzés rendkívül figyelemre méltó és példa értékű. Az MTA Állatorvos-tudományi Bizottság leköszönő elnöke,

Dr. Nagy Béla előadásában az MTA fontos feladataként fogalmazta meg a hagyományok ápolását, az államigazgatás, az egyetem és- akadémia közötti együttműködést. Alkalmazkodni kell az EU kihívásokhoz és lehetőségekhez (pl. élelmiszerbiztonság, zoonózisok járványos és vektor-közvetített betegségek). Továbbá erősödni kell az alaptudományok- és klinikumok területén is.

„Az állatorvos társadalom soha nem látott mélyponton van. Rengeteg egyesület és tagszervezet van. A MOÁE tetszhalott állapotban van. […]Fontos az állatorvosi hagyományok és értékek őrzése és új erkölcsi közösség kialakítása, melynek alapja az alma mater. Szeretnénk egységesíteni és szakmai együttműködésre ösztönözni a kollégákat”- mondta Prof. dr. Sótonyi Péter a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar dékánja, MOÁE elnök. Beszédében kitért, hogy az Országos Állatorvos Egyesületnek fel kell támadjon hamvaiból. Az újjászervezés magától nem működhet. Összefogásra van szükség. Az egyesületnek tagja minden állatorvos. A tagság alanyi jogon jár, tagdíjhoz nem köthető. Támogatni és segíteni kell a felnövő generációt. Az egyetem ebben partner, hisz nemzetközi viszonylatban is az elsők között van a magyar állatorvos képzés. Erre rendkívül büszkének kell lenni, hisz az egyetem 85 % önerővel finanszírozza a képzést és újítja meg az intézményt évről-évre. Az újjászervezést, a hagyományok ápolását a jövő építését sürgette dr. Gönczi Gábor a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke is.

Az Országos Állatorvos Nap és VIII. Praxismenedzsment Konferencia idén novemberben az állatorvosi hivatás ünnepe volt. Idén először került átadásra az állatorvos nap és a praxismenedzsment konferencia keretén belül azÁOTK  Gyakorlati Képzés Mesteroktatója és a Magyarország Gümőkór- mentességért 2014. díj is. 2014. január 14-én Magyarország hivatalos szarvasmarha gümőkór mentes státuszát az Élelmiszerlánc és - Állategészségügyi Állandó Bizottság, bizottsági végrehajtási határozatba foglalta.

Ezzel Magyarország hivatalosan is elnyerte – az uniós jogszabályoknak megfelelő – szarvasmarha gümőkórtól mentes státuszát, ami a hazai szarvasmarha gümőkór elleni küzdelem egyik meghatározó mérföldköve lett. Erre a fontos tényre Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos nemcsak beszédében tért ki, hanem Dr. Oravecz Márton NÉBIH elnökkel a mentesség elérése érdekében dolgozó állatorvosokat kiemelkedő munkájuk elismeréseként a „Gümőkórmentességért 2014” emléktárggyal jutalmazta. Prof. dr Sótonyi Péter dékán, a több évtizedes szakmai munka, az állategészségügyi szolgálat, a tudomány és - kutatatás területén végzett kimagasló munka elismeréseként Hutyra Emlékérmet, Takács János Érmet, Szent-Iványi Ifjúsági Díjat, Nádaskay-Hägenlocher Díjat adott át. Az állatorvosi hivatás tiszteletére alapított Alpha Díjakat dr. Móré Attila, az Alpha Holding elnöke és Prof. dr. Sótonyi Péter dékán immáron 4. alkalommal adta át.

Dr. Bognár Lajos
Országos Foállatorvos

A Praxismenedzsment Konferencia résztvevői között végzett kutatásból egyértelműen kiderül!

..hogy a gyakorlatias szemlélet, az aktualitás és az eredményes működés alapjául szolgáló menedzsment témák azok, ami miatt a rendezvényen átlagosan 500-nál is több állatorvos vesz részt. Az új állatgyógyászati készítmények bemutatása, az új eljárások, a gazdasági és marketing menedzsment alapismeretek bővítését támogató előadások mellett, mindig kiemelt téma a praxisok helyzete, az állatok jólléte és a társállatos praxisok forgalmának növelése. Idén 8 szekcióval, több mint 500 állatorvos előtt nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb állatorvosi kongresszusa.

 

A Praxismenedzsment Konferencia állandó társ szervezője a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara és a Magyar Állatorvosi Kamara. Külön megtiszteltetés, hogy 2014-ben a Magyar Országos Állatorvos Egyesület összekötötte méltán ünnepelt rendezvényét a Magyar Állatorvos Napot a VIII. Praxismenedzsment Konferenciával. Ezzel elmondható, hogy Magyarország legnagyobb hagyománnyal bíró állatorvos szervezetei, mind társszervezői az Alpha-Vet Kft. Praxismenedzsment Konferenciájának. A gyógyszeripar a világon az egyik leginnovatívabb iparágnak számít. Az Alpha Holding büszke arra, hogy 400 fő dolgozója közül 30 %, azaz 120 fő diplomás, akik közül 22 fő állatorvos, 15 fő agármérnök, 5 fő vegyészmérnök és 3 fő tudományos minősítéssel is rendelkezik. A vállalat új high-tech EU GMP gyógyszergyára 2 hónap alatt képes legyártani Magyarország teljes gyógypremix szükségletét. Az Alpha-Vet itthon gyártott jó árú, kiváló minőségű készítményeivel támogatja a magyar mezőgazdaságot, a magyar állattenyésztést és segíti a magyar export növelését. Az Alpha Holding küldetése: „Magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jóllétének biztosítása.”

dr. Móré Attila
Alpha Befektetési Holding Zrt., elnök

A VIII. Praxismenedzsment Konferencián és Országos Állatorvos Napon a szakma színe-java képviseltette magát. dr. Móré Attila az Alpha Holding elnöke beszédében kiemelte, hogy az alma maternek köszönhet mindent. Kötelességének tekinti, hogy amíg él segítse a szakmát. Az innováció és a fejlesztés az, ami hosszút távon eredményt hoz. Az Alpha-Vet Kft. 3 milliárd forintos beruházása a példa arra, hogy a hazai állatgyógyszer-gyártás nagy jövő előtt áll.

Az Alpha-Vet Kft. high-tech bábolnai állatgyógyszer-gyártó üzemében kiváló minőségű, a multinacionális gyártókénál olcsóbb termékek készülnek. Az Alpha-Vet, így tudja segíteni a magyar állatorvosokat, a magyar mezőgazdaságot. Az EU GMP gyártás lehetővé teszi, hogy világpiacon is versenyképes termékeket forgalmazzon a vállalat. Ezzel hozzájárulva a magyar export növeléséhez és az import csökkentéséhez. Móré dr. egyet értve a dékáni akarattal támogatja az egyesület nemes céljait és a jövőben is próbálja a jót a jobbal összehozva még magasabb szintre emelni a MOÁE rendezvényét. Szándéka, hogy jövőben is támogatja az egyesületi munkát. „Ha ebben kicsiny részünk lehetett, akkor azt szerényen, örömmel veszem és felajánlom, hogy amennyiben szükség van rá a jövőben is ugyanígy fogjuk támogatni az egyesületet.”

2018 ÁLLATORVOS DÍJASAI

dr-varga-tamas.png

Pályakezdő - Állatorvos díj

Dr. Varga Tamás

dr-bucsy-laszlo.png

Év állatorvosa - Állatorvos díj

Dr. Bucsy László

dr-molnar-rezso.png

Életmű - Állatorvos díj

Dr. Molnár Rezső

Az Alpha Holding 2014-es ajándék könyve: Dr. Fehér Dezső A Legendás Kincsem

Részlet a könyv ajánlóból

A soha le nem győzött – a verhetetlen csodakanca – születésének és pályafutásának hiteles történetét tartja kezében az Olvasó. A XIX. század utolsó negyedének kezdetén ez a nagyszerű tenyésztői produktum irányította a külföld figyelmét az addig alig ismert magyar mezőgazdaságra és állattenyésztésre. Teljesítményét azóta sem érte el, nem haladta meg egyetlen telivér sem a versenypályán és soha nem is fogja.

 

Kincsem leszármazottai – bár ősanyjuk nagyszerű eredményeit nem tudták elérni – a generációk során a világ 11 telivértenyésztő államába eljutottak és mindenütt megbecsülést szereztek e kiváló vérvonalnak.

Ennek köszönhetően számos, nagy versenymúlttal rendelkező országban neveztek el a Csodakancáról versenyeket, olyan országban is, ahol pályafutása alatt meg sem fordult. Ez mindennél jobban bizonyítja világszerte meglévő népszerűségét.

Image